Posle dvadeset godina

„Kad sam ga ponovo videla, nakon dvadesetak godina, imao je besna kola i bio na uticajnom položaju. U privrednoj komori, tako nešto, čini mi se. Ugojio se. Ono njegovo napregnuto, nemirno lice nekako se izgubilo. Međutim, posle par minuta razgovora, shvatila sam da se samo sakrilo ispod debelih obraza i podvaljka. Oči, koje su nekada gorele – u našim dečjim igrama i na sastancima ŠZU-a (Školske zajednice učenika, rasadnika partijskih kadrova iz redova neprivilegovanih) – bile su utonule i morao je da ulaže napor da bi skrenuo pogled u stranu. Zbog toga je gotovo neprekidno imao izraz nadmene izmučenosti.

Posedovao je i ženu iz dobre, direktorske porodice, koja ga je pratila kao senka. Od njegovih burnih unutarnjih stanja ostali su samo histrionska odlučnost i tragovi nabusitosti koja nije bila usmerena ni prema kome određeno već više prema svetu i životu jer nisu onakvi kakve je očekivao. Imala sam utisak da bi ih – i svet i život – kad bi se pojavili pred njim, izgrdio kao neposlušnu, lenju decu. Ukratko, njegov duh zadobio je čvrste okvire sala i nepokolebljiva ubeđenja armirana novcem.

Prema meni je bio ljubazan i iskreno se obradovao što me vidi, ali nije se doticao nikoga iz naše zajedničke prošlosti. Prevazišao je moja očekivanja. Mislila sam da je stvoren za predsednika opštine i da je to maksimum do kojeg može dogurati, a on se popeo do vrha državne privrede. Doduše, i sama država je u svemu poprimila opštinski karakter. U takvim uslovima, među novim poslovnim ljudima sa oprezom u očima koji nisu uspevali da sakriju, on je gajio imidž gospodina. Uostalom, završio je fakultet pre ratnog galimatijasa, oženio se ženom iz jugoslovenske elite i pamtio je stare strukture vlasti i njene mehanizme, što je sad delovalo kao intelektualna klasa struke i imalo stvaran efekat iako to zapravo nije bilo.

I dalje su ga svi znali i oslovljavali kao Bracu.“

(Iz Ksenijinog dnevnika.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s